VIER VOETERS: Nederland speelt sleutelrol in distributie
De illegale handel in puppy’s floreert. Via internet, advertenties en dierenwinkels verkopen malafide handelaren de dieren, onder slechte omstandigheden gefokt en te vroeg van hun moeder gescheiden en op transport gezet. Een groot deel van de pups is ziek en overleeft het niet. Onderzoek in Engeland wees uit dat bijna 20% van de dieren sterft voordat ze zes maanden oud zijn. VIER VOETERS vraagt particulieren die zo’n zieke pup gekocht hebben, hun ervaringen te delen via www.meldmalafidehondenhandel.nl. Met de verkregen inzichten kunnen de eisen aan de politiek verder onderbouwd worden.
Advertenties beweren dat de pups ‘liefdevol’ of ‘in een huiselijke omgeving’ zijn grootgebracht. De waarheid is helaas anders; deze puppy’s komen meestal uit massale fokkerijen in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met valse papieren worden eventuele ziektes verborgen gehouden. Nieuwe baasjes worden geconfronteerd met torenhoge dierenartsrekeningen en in het ergste geval is de enige mogelijkheid om de pup te laten inslapen om hem zo uit zijn lijden te verlossen. Dit veroorzaakt niet alleen ontzettend veel leed voor de dieren, maar ook voor hun nieuwe eigenaren.
Identificatie en registratie
Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Vandaag een jaar na dato is de vraag hoe goed deze regelgeving wordt nageleefd en hoe de controle daarop verloopt. Onderzoek laat zien dat het met de open grenzen binnen Europa kinderlijk eenvoudig is om pups te voorzien van een microchip en (vals) EU-paspoort. De wetgeving inzake hondenhandel is in Nederland op bepaalde punten zwakker dan bijvoorbeeld in Duitsland en België. Ons land speelt dan ook een sleutelrol in de distributie van de dieren. De Oost-Europese paspoorten worden weggegooid en vervangen door een Nederlands paspoort, waardoor de honden makkelijker verkocht kunnen worden.
Kamervragen
De Partij voor de Dieren stelde onlangs Kamervragen over de aanpak van malafide hondenhandel aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Veiligheid & Justitie. VIER VOETERS hoopt dat de staatssecretaris in reactie op deze vragen onder andere aangeeft maatregelen te nemen zodat pups uit Oost-Europese landen niet meer met een Nederlands paspoort kunnen worden doorverkocht als Nederlandse pup.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het is een lange weg om de illegale hondenhandel aan banden te leggen. Ik woon al jaren in Hongarije en hier is het fokken van honden een leuke bijverdienste. Helaas zijn het niet alleen Hongaren die honden/katten fokken. Steeds meer Nederlanders/Belgen/Duitsers vertrekken naar Hongarije en om aan geld te geraken, nemen de honden en fokken zij er rustig op los. Op internet en op de websites ziet het er prachtig uit maar of dat in werkelijkheid ook zo is, dat is de vraag. En natuurlijk wordt beweerd dat het “slechts een hobby is en maar een paar nestjes per jaar.” De realiteit is dat als een Ned/Belg/Duitser in Hongarije honden fokt en hij over goede contacten beschikt in het buitenland, het handeltje zoveel oplevert dat men niet meer hoeft te werken. Men bouwt een paar kennels, schaft een aantal fokteven aan, het ene nest volgt het andere op en via internet/Facebook etc. worden de pups verkocht. En omdat het “hobby” wordt genoemd, zullen de officiële instanties in Hongarije ook wel niet op de hoogte zijn van die handel.
Een ander fenomeen, iets dat ik ook heel erg vind, is dat er veel geld te verdienen valt aan het beginnen van een dierenopvang. Hier in Hongarije groeit het aantal particuliere ! opvangadressen schrikbarend. Men maakt een website, vult die met zielige verhalen en een paar succesverhalen, de lezers vinden het zielig en maken geld over op de bankrekening of brengen spullen naar de opvang. Het geld stroomt binnen. Verder bestaat de mogelijkheid om samen te werken met buitenlandse hondenplaatsingsorganisaties welke voer, dekens geven, de dokterskosten betalen en voor vervoer naar het buitenland zorgen. Het komt zelfs voor dat dierenorganisaties per dag dat de hond in je kennel verblijft een leuk bedrag in de vorm van pensionkosten aan je betaalt.
Hoe kom je makkelijk aan een zielige hond? Ophalen uit het asiel of uit de dodingsstations, gratis af te halen. Dan met foto’s en zielige verhalen op internet zetten voor een nieuwe plek. Zodra een hond door de opvang een nieuw thuis vindt, wordt dat breed uitgemeten op internet gezet. Door deze aanpak vinden een aantal honden een nieuw thuis, dat is prachtig, maar er wordt ook over de ruggen van zwerfdieren geld opgehaald dat men in eigen zak steekt. Mensen lezen die schrijnende verhalen op internet, ze doneren geld, geven spullen, ook organisaties willen helpen en geven geld en spullen. Niemand weet of de inkomsten in juiste verhouding tot de kosten staan. Niemand die het weet want de dierenopvang is geen erkende opvang, is nergens geregistreerd en men doet niet aan verantwoording van de ontvangen gelden en spullen, een boekhouding is er ook niet. Waarom niet? Omdat men vooral niet wil laten zien wat er werkelijk wordt opgehaald, want het zou wel eens veel meer zijn dan nodig is. Het overschot aan geld en spullen wordt niet aan de officiële asiels afgegeven of daadwerkelijk aan de zwerfdieren besteed maar de particuliere “weldoener” steekt dat in eigen zak of besteedt het aan zijn eigen hobbydieren die op zijn boerderij rondlopen. Als je dan als particulier zelf eens een zwerfhond langs de straat ziet lopen en wil je het dier meenemen en vraagt de hondenopvang om hulp, dan beweren ze vol zitten en geen plaats hebben. (gebeurtenissen en geschetste situatie zijn persoonlijke ervaringen)
De broodfok moet aangepakt worden om een einde te maken aan dierenleed. Daarnaast zou men ook de particuliere dierenopvang moeten doorlichten. Daar blijft veel geld aan de strijkstok hangen waar heel veel dieren mee geholpen kunnen worden.
AB
Er is maar een manier om dit de nek om te draaien en dat is de simpele wet van vraag en aanbod. Niet de puppyfabrieken aanpakken maar die mensen die er kopen.
Ik ben jullie dankbaar voor het plaatsen van het bericht Piep en ben het met Monique eens dat de enige manier deze HEL voor de Honden kan stoppen is het aanpakken bij de Vraag & Aanbod. Ik heb dit artikel gedeeld op mijn Facebook en hoop dat vele dit gaan doen. Miljoenen hondenlevens die nu onder erbarmelijke situaties hun leven moeten LIJDEN kunnen dan gespaard worden.
De rashonden worden zo bekritiseerd, Maar daar moeten honden eerst getest worden op erfelijke afwijkingen voordat er mee gefokt wordt. En natuurlijk zitten er ook rotte appels tussen, dat kan je nooit helemaal uitbannen. Maar als je een pup via een rasvereniging koopt, is er wel het nodige gedaan om een verantwoord gefokte pup op de wereld te zetten. En dat kost veel geld, de dekking (waar je soms ver voor moet rijden), de noodzakelijke al of niet DNA testen, foto’s ivb met HD enz. En natuurlijk goed voer, de vaccinaties, ontwormen, enz. En niet te vergeten de kosten voor de Raad v Beheer. Alles bij elkaar best een bedrag.
Een broodfokker is het alleen te doen om geld, die houden zich niet bezig met erfelijke ziektes, dat is een probleem voor de koper. En die zal daar al gauw achter komen. En dat weet de handelaar van niks. Honden iedere loopsheid laten dekken, ziek of niet, maakt het uit, als het maar oplevert.
Want denk je nu echt dat je voor een lage prijs, een hondje koopt waarvan je mag verwachten dat het verantwoord is gefokt?
Mensen moeten zich eens verdiepen in de verkoper, Google op rasvereniging en zoek zo een fokker van je favo ras, en kijk of een nestje via de rasvereniging wordt bemiddeld. En als bij een erkende fokker dat niet het geval is, vraag waarom. En vraag ook de papieren ter inzage, dat is niet raar. Een goede fokker laat dat ook zien, want jij wil niet alleen weten of het een gezonde hond is, maar een serieuze fokker wil ook weten waar zijn of haar hondje terecht komt. Een hondenhandelaar zal het een worst zijn, zolang de kassa maar rinkelt.
Deze walgelijke praktijken kunnen alleen ophouden te bestaan als mensen daar niet heengaan.